- Štítky blogu

Jednoduchý recept na vánoční perníčky, který zvládnou i děti (FOTONÁVOD + PDF ke stažení)
Supersnadný recept na těsto i detailní postup pečení perníčků, který zvládnou i děti (testováno! :-) ). Hotové jsou raz dva, nemusíte je složitě zdobit, a přesto budou s našimi 3D vykrajovátky krásné!
Vytiskněte dětem recept v PDF a už vás v kuchyni nebudou potřebovat! :-)
>> TIPY NA NEJOBLÍBENĚJŠÍ VÁNOČNÍ DÁRKY Z KUKANDA
1. den: TĚSTO NA PERNÍČKY
Co potřebujeme?
- 60 g změklého másla
- 90 g moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- 2 vejce
- 400 g hladké mouky (lze použít žitnou, pšeničnou, špaldovou, nebo libovolné kombinace)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
Jak na těsto?
1. KROK
Připravte si: menší mísu • 2 vejce • 90 g moučkového cukru • vidličku nebo metlu
- Do misky rozklepněte obě vejce a přidejte k nim moučkový cukr.
- Míchejte vajíčka s cukrem a vidličkou (nebo metlou) tak dlouho, než se cukr skoro rozpustí.
2. KROK
Připravte si: větší mísu • lžíci • lžičku • 400 g hladké mouky • perníkové koření • jedlou sodu • 60 g změklého másla
- Mouku nasypte do větší mísy, přidejte zarovnanou lžičku jedlé sody, zarovnanou lžíci perníkového koření a vše dobře promíchejte.
- Přidejte změklé máslo a udělejte drobenku. Drobenka se dělá tak, že v ruce zmáčknete trochu mouky a másla, sypká směs a máslo se spojí... a takhle to mačkejte pořád dokola. Až budete mít drobivou směs, co vypadá trochu jako písek, je to ono.
Tip: Kdybyste máslo zapomněli vyndat z lednice včas a bylo pořád studené a tvrdé, můžete ho do těsta nastrouhat na hrubé straně struhadla.
3. KROK
Připravte si: med • rozmíchaná vajíčka s cukrem (z prvního kroku) • lžíci
- Do mísy s moukou přidejte rozmíchaná vajíčka s cukrem a 3 lžíce medu
Rukama vypracujte těsto. Nelekejte se, že se směs lepí na ruce, je to součást procesu :-) Tak dlouho směs promačkávejte, až se všechny ingredience spojí. Bude to trochu jako modelína, která ale pořád ještě lepí.
- Umyjte a pořádně si osušte ruce. Přisypte trošku mouky na těsto, aby na povrchu přestalo lepit. V míse, na válu nebo na talíři z těsta vypracujte bochánek.
- Nechte těsto do druhého dne odpočívat v lednici.
2. den: PEČEME PERNÍČKY
Připravte si: těsto • vál • váleček • hladkou mouku • plech • pečicí papír • 3D vykrajovátko
- Na vál si dejte lžičku hladké mouky a rukou ji rozetřete po válu, aby se na něj těsto nelepilo.
- Oddělte si část těsta a rozválejte ji na 3–5 mm silnou placku. (Pokud se lepí na váleček, stačí ho lehce poprášit moukou.)
- Vykrajujte andílky: vnitřní formičkou vytlačte do těsta andílka, vnější formičkou ho vykrojte.
Náš tip: Můžete vykrajovat buď jen tak, nebo pokud máte světlé (pšeničné, špaldové) těsto jako jsme použili my, můžete pro zvýraznění andílka použít kakao.
- Troubu si rozehřejte na 190 stupňů na horní i spodní ohřev a pečte perníčky cca 8 minut.
DOBROU CHUŤ!
A kdyby první várka zmizela ještě před Vánoci, můžete dopékat postupně, perníčky jsou hned měkké, takže perníkové andílky můžete nachystat i jako DIY dárky na poslední chvíli. Stačí upéct perníčky, svázat stužkou (nebo dát do pytlíčku) a ozdobit omalovánkovým andělským minipřáníčkem, které si na blogu můžete stáhnout zdarma.
Stáhněte si naše andělské omalovánky a užijte si s dětmi vánoční tvoření zdarma