Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Štítky blogu
Blog
Tipy na tvoření s kreativním adventním kalendářem BETLÉM Tipy na tvoření s kreativním adventním kalendářem BETLÉM
Tipy, návody a inspirace, jak pracovat s omalovánkovým adventním kalendářem BETLÉM. číst celé
Zobrazit všechny články

 

 

 

 


Společně pomáháme!



  1. Úvod
  2. Blog
  3. Novinky
  4. Jednoduchý recept na vánoční perníčky, který zvládnou i děti (FOTONÁVOD + PDF ke stažení)
26.10.2022
Novinky

Jednoduchý recept na vánoční perníčky, který zvládnou i děti (FOTONÁVOD + PDF ke stažení)

Supersnadný recept na těsto i detailní postup pečení perníčků, který zvládnou i děti (testováno! :-)  ). Hotové jsou raz dva, nemusíte je složitě zdobit, a přesto budou s našimi 3D vykrajovátky krásné!

Vytiskněte dětem recept v PDF a už vás v kuchyni nebudou potřebovat! :-)

1. den: TĚSTO NA PERNÍČKY

Co potřebujeme?

  • 60 g  změklého másla
  • 90 g  moučkového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 400 g  hladké mouky (lze použít žitnou, pšeničnou, špaldovou, nebo libovolné kombinace)
  • 1 lžička  jedlé sody
  • 1 lžíce  perníkového koření

Jak na těsto?

1. KROK

Připravte si: menší mísu • 2 vejce • 90 g moučkového cukru • vidličku nebo metlu

  • Do misky rozklepněte obě vejce a přidejte k nim moučkový cukr.

  • Míchejte vajíčka s cukrem a vidličkou (nebo metlou) tak dlouho, než se cukr skoro rozpustí.

2. KROK

Připravte si: větší mísu • lžíci • lžičku • 400 g hladké mouky • perníkové koření • jedlou sodu • 60 g změklého másla

  • Mouku nasypte do větší mísy, přidejte zarovnanou lžičku jedlé sody, zarovnanou lžíci perníkového koření a vše dobře promíchejte.

  • Přidejte změklé máslo a udělejte drobenku. Drobenka se dělá tak, že v ruce zmáčknete trochu mouky a másla, sypká směs a máslo se spojí... a takhle to mačkejte pořád dokola. Až budete mít drobivou směs, co vypadá trochu jako písek, je to ono.
    Tip: Kdybyste máslo zapomněli vyndat z lednice včas a bylo pořád studené a tvrdé, můžete ho do těsta nastrouhat na hrubé straně struhadla.

3. KROK

Připravte si: med • rozmíchaná vajíčka s cukrem (z prvního kroku) • lžíci

  • Do mísy s moukou přidejte rozmíchaná vajíčka s cukrem a 3 lžíce medu

  • Rukama vypracujte těsto. Nelekejte se, že se směs lepí na ruce, je to součást procesu :-) Tak dlouho směs promačkávejte, až se všechny ingredience spojí. Bude to trochu jako modelína, která ale pořád ještě lepí.

  • Umyjte a pořádně si osušte ruce. Přisypte trošku mouky na těsto, aby na povrchu přestalo lepit. V míse, na válu nebo na talíři z těsta vypracujte bochánek.

  • Nechte těsto do druhého dne odpočívat v lednici.

2. den: PEČEME PERNÍČKY

Připravte si: těsto • vál • váleček • hladkou mouku • plech • pečicí papír • 3D vykrajovátko

  • Na vál si dejte lžičku hladké mouky a rukou ji rozetřete po válu, aby se na něj těsto nelepilo.

  • Oddělte si část těsta a rozválejte ji na 3–5 mm silnou placku. (Pokud se lepí na váleček, stačí ho lehce poprášit moukou.)

  • Vykrajujte andílky: vnitřní formičkou vytlačte do těsta andílka, vnější formičkou ho vykrojte.

Náš tip: Můžete vykrajovat buď jen tak, nebo pokud máte světlé (pšeničné, špaldové) těsto jako jsme použili my, můžete pro zvýraznění andílka použít kakao.

  • Troubu si rozehřejte na 190 stupňů na horní i spodní ohřev a pečte perníčky cca 8 minut.

DOBROU CHUŤ!

A kdyby první várka zmizela ještě před Vánoci, můžete dopékat postupně, perníčky jsou hned měkké, takže perníkové andílky můžete nachystat i jako DIY dárky na poslední chvíli. Stačí upéct perníčky, svázat stužkou (nebo dát do pytlíčku) a ozdobit omalovánkovým andělským minipřáníčkem, které si na blogu můžete stáhnout zdarma.

Návod v PDF ke stažení zde


Stáhněte si naše andělské omalovánky a užijte si s dětmi vánoční tvoření zdarma

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli